2010. május 18., kedd

A torony



A torony, vagy mint később megtudtam a "Tízemelet" Vác egyik legmagasabb épülete. 1994 óta csontüres. Ablaktalan órási betontömb.
Janákynak tetszett. Elég gyorsan előállt egy felhasználási lehetőséggel is.
Legyen benne a Magyar Építészeti Múzeum.
Ez:

http://www.archimus.hu/

Kicsit tiltakoztam mert veszélyes témának éreztem. Már eleve az Építészeti Múzeumot is. De aztán beláttam, hogy ez mégiscsak jó megoldás lesz.
Aránylag könnyű funkciósémát gyártani, hiszen meglévő intézményről beszélünk. meg erről az épületről pont az ellenkezője jut az emberek eszébe.


Amúgy az épület. Mint kicsit utánanéztem, a maga korában egy elég jól publikált építményről beszélünk. Lehozta a MÉ 1962/1-es száma is meg benne volt a "Magyar Építészet 1945-1970" (Corvina Kiadó 1972) című könyvben is.



Tervezése 1964-ben zajlott, a Forte második jelentős fejlesztéseként, kivitelezése 1965-67 között történt. Tervezője Almstaier Ottó, és Miklós Gábor volt (IPARTERV).
1994-ben szüntette be a működését ez a gyáregység. A gyár húszas években épült részének műemlékké nyilvánításával felmerült az a lehetőség, hogy az emulziófőző torony is védettséget kap.



A gyár közepén található a 11 emeletes, monolit vasbetonvázas épület, modulrendszeres betonelemekből álló és helyszínen öntött nyersbeton homlokzattal.
Alapja egy 22x15 oldalú téglalap, magassága 41 méter.
Egy lábakon álló zárt szállítófolyosó köti össze a volt öntőüzemmel, és nyersanyag raktárakkal. Két nagy teherbírású lift található benne, egy belső lépcsőházzal, és egy különálló kültérivel.



Lényegében ablaktalan, csupán néhány helyiség rendelkezik természetes megvilágítással (mosogatók, edény-raktárak, stb.).
Speciális légtechnikával van ellátva, ami szabályozott hőmérsékletet és pormentes környezetet hivatott biztosítani.




A gépházak az ötödik és kilencedike emeleten találhatóak. A délnyugati homlokzat mögött az épület teljes magasságán végigérő légcsatornák vannak. A kezelt levegő középen kerül bevezetésre, a középfolyosó álmennyezetében kialakított befúvócsatornákon jutott el a helyiségekbe, az elszívás a hosszfalak mellett történt, a levegő innen került vissza a légcsatornákba. A középfolyosóról minden szinten nyílik egy zsilip a külső melléklépcső felé. A légcsatornák innen közelíthetőek meg.
Az északnyugati homlokzat mögött csőaknák találhatóak a gépészetnek.
A szintek eltérő belmagasságúak, erősen hő és vízszigetelt belső válaszfalakkal rendelkeznek.
Az épület északnyugati részén található a lépcsőház és az egy tonnás teherbírású lift, a lépcsőház pihenőjéből érhető el a munkások vizesblokkja. Minden szint középfolyosós, az eltérő rendeltetésű helyiségekbe zsilipeken keresztül lehet bejutni a középfolyosóról. Néhány helyiség födémáttöréssel rendelkezik.
A egy szint hasznos alapterülete 265 m² körül van, az egész alapterület 2915 m² lehet.
Az épület külső és belső falai, és a födémek hungarocell és szupremit szigetelésűek. A helyiségek zöme ipari víz ellen szigetelve van, padlóösszefolyókkal rendelkezik, a falak moshatóak.
A külső nyílászárók felett árnyékvető található.
Az épület tetején a gyár régi reklám-felirata látható egy könnyűszerkezetes felépítménnyel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése